Fit ciasto marchewkowe



Cześć!

Dziś może nie do końca szybki, ale prosty i smaczny a napewno zdrowy przepis na ciasto marchewkowe :)

Nie każdy z nas lubi marcheweczki, ale napewno są dobrą alternatywą dla zwykłego i kalorycznego ciacha, a dodatkowo można przemycić trochę witamin i warzywko w czymś słodkim :)

Przepis nie jest mocno skomplikowany, ale niestety- chyba że ktoś lubi, trzeba potrzeć marchewki :( :D



Ja nie znoszę tego robić, ale warto dla tego ciacha, nie jest słodkie, wręcz idealne!
A do tego pożywne i można się łatwo kawałkiem zasycić, a przecież o to też chodzi, żeby nie zjeść pół blachy- choć w tym wypadku można- tylko najeść się i nasycic słodkim szybciutko :)

Ciasto zdecydowanie jest fit i dietetyczne !

Tylko dodam, że bardzo smakiem przypomina piernika więc jeśli lubisz świąteczne smaki bądź nie- miej to na uwadze :)


Składniki na ciasto:

- 4 duże lub 5 małych marchwi
-0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej  ( możesz wykorzystać bez glutenu) możesz też dodać mąkę owsianą ja niestety nie miałam :)
- 4 jajka
-4 łyżki CZUBATE miodu
-2 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka przyprawy do piernika
-1-2 łyżki cynamonu
-3 łyżki kakao ciemne
-2 łyżki kakao słodkie
-szczypta soli
- orzechy np włoskie  ( 2-3 garstki) i do ozdobienia ciasta ;)

Polewa:

- serek homogenizowany np waniliowy lub zwykły bieluch
- 2 łyżeczki miodu 


Przygotowanie

1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce :) p.s. najgorsza część :D

2. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli- szybciej się ubije :)

3. Mieszamy dokładnie z zółtkami

4. Po trochu dodajemy startą marchew i tez mieszamy

5. Dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao ciemne i słodkie, proszek do pieczenia oraz mąkę i płatki owsiane i bardzo dokładnie mieszamy

6. Orzechy zawijamy w woreczek i tłuczemy na drobne kawałki ( część zostaw do ozdobienia :)

7. Dosyp orzechy do masy i wymieszaj

8.Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego oraz miód i wszystko dalej mieszamy :)

9.Blachę- keksówkę smarujemy odrobiną oleju kokosowego lub wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.

10. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni najlepiej na termoobieg ( czekamy aż się porządnie nagrzeje).  Ja nie mam termoobiegu więc śmiało piekłam normalnie tylko sprawdzałam pod koniec patyczkiem :) i pieczemy przez godzinę :)

11. Po godzinie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki odczekujemy ok 10-15 min następnie wyjmij i daj mu ostygnąć :)

12. Gdy ciacho wystygnie, bierzemy się za krem.
     Serek mieszamy z miodem  :D i aż już :)




Smarujemy ciacho lub zostawiamy bez polewy, możesz ozdobić płatkami migdałów orzechami, czym tylko chcesz :)


Mam nadzieję, że będzie Wam pasowała taka alternatywa dla marchewki :)

Smacznego :)






Komentarze