Ciasto daktylowe :)



Cześć!!!

Dziś przepis na pyszne ciasto daktylowe, oczywiście bardzo fit :)

Ciasto wychodzi bardzo puszyste :) dodatkowo jak zawsze, jest całkowicie bez glutenu:)

Nie będę przedłużać, ciasto jest pyszne i nie jest aż tak słodkie, ale za to bardzo sycące :)


Co potrzebujemy :)

- 3 dojrzałe banany
-200 g mąki owsianej
-200 ml mleka 0,5%
-50 g orzechów :) oczywiście i jak zawsze, pełna dowolność :)
-1 łyżka soku z cytryny
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-150 g daktyli suszonych bez pestek
-3-4 łyżki miodu :)



Czas na pieczenie :)

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st
2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oraz przyprawy i kakao :)
3.Zamocz daktyle we wrzątku i poczekaj, aż zmiękną
4. Zblenduj banany z daktylami oraz mlekiem i sokiem z cytryny na gładki mus :) - na koniec dodaj miód i wymieszaj łyżką :)
5. Mokre składniki mieszamy z suchymi składnikami i bardzo dokładnie łączymy-mieszamy
6. Dodajemy pokruszone orzechy i dalej dokładnie mieszamy
7. Bierzemy keksówkę o wymiarach 11x25 cm , przekładamy papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub olejem kokosowym, żeby się nie przypaliło
8. Pieczemy ok 45 min, najlepiej do suchego patyczka :)



Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj jeszcze z 10 min następnie wyjmujemy :)
Możemy jeszcze przyozdobić całymi orzechami lub czym tylko chcemy :)

SMACZNEGO!!!!!



Komentarze